streda 20. januára 2016

Šlomo Stern *? -1844 DOLNÝ ŠTÁL/ALISTÁL



            Šlomo Stern
                                  * ?   -1844  
                        

                   

           (Žitnoostrovskí rabíni)



 pôsobiská:Dolný Štál/Alistál
                          



O rabínovi  Sternovi máme nateraz strohé správy. Vieme že bol synom Bera Sterna, no nevieme kde a kedy sa presne narodil. Na pôvodnej maceve mal okrem mena Šlomo/Salamon aj meno Simcha. Matrika zomrelých z neznámych príčin neuvádza jeho úmrtie, z ktorej by bolo možné špecifikovať jeho vek. V Alistáli bol  od r.1824. Jeho súčasníkmi a komunikantmi boli Mordechaj Benet z Mikulova, Chatam Sofer, Jehuda Aszud. Bol žiakom Chajima Openheima z Dreznitz.  Za manželku mal  Rajzl/Rachel rod. Friedmann, dcéru jeho rabínskeho predchodcu v Alistáli, rabína Salamona/Šolem Friedmanna, neskoršieho rabína v Hlohovci. Vieme o ich troch deťoch:Moše Cvi, Šolem Ber,Rivka/Regina (vydatá Erenst). Podľa dostupnej literatúry zomrel nešťastne pod kolesami voza 10.ijar-u (29.apríl) roku 1844. Pre skromné pomery obce si privyrábal aj prácou, obchodom.

Potomstvo dodnes navštevuje v Alistáli jeho hrob a postaralo sa v r.2012 o novú tabuľu náhrobku s pôvodným prepisom textu.



Jeho nástupcom bol  asi do r. 1878 jeho syn rabín Moše Cvi(Herman) Stern(1822-2.6.1888).Jeho manželka bola sesternica, Gitl/Kati rod.Friedman, dcéra Arona a Chany Friedman. Vieme o ich troch deťoch:Jakob Meir,Šlomo Jehuda Leib,Sara(vyd. Silberstein)  Po smrti prvej manželky sa znova oženil s Maria r. Link. Záver života prežil tento rabín v Dunajskej Strede, kde je aj pochovaný.





Taktiež aj ďalší syn rabína Šlomo Sterna, Šolem/Šalom Ber Stern bol rabínom-dajanom, pôsobiacim  v Dunajskej Strede,kde 26.6.1910 zomrel a je tam pochovaný. Za manželku mal Saru r. Ehrenfeldovú, ktorá bola vnučka Chatama Sofera, zomrela 29.5. 1923.Tu vieme o ich piatich deťoch.




 Rodinné súvislosti:Šolem Friedmann, svokor, hlohovecký rabín
                              Simon ben Aron Friedmann, synovec, rabín v  
                              Galante

text je nedokončený




hrob rabína Sterna v D.Štáli pred obnovením a po
 















                                                     

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára