streda 13. januára 2016

SAMUEL AUSTERLITZ 1871-1939 ŠAMORÍN /MIŠKOLC

   
           SAMUEL  AUSTERLITZ 
 


                      
                      1871-1939

                    (Žitnoostrovskí rabíni)


 pôsobiská:Viedeň,Pápa, Šamorín(Somorja),
                   Miškolc

Viedenský rodák(21.12.1871)rabín Austerlitz  bol synom Simona  Austerlitza(1830-1908), pochádzajúceho  z Györu a Ester/Nanette rod. Knopfelmacher(1839-1906),  ktorej predkovia boli už dlhodobejšie viedenčania. Mali vrátane rabína Austerlitza celkom trinásť detí. Samuel Austerlitz bol  žiakom na viacerých ješivách(Pakš u Zussman Sofera),rabínsky titul získal u Simchu Bunim Sofera (vnuk Chatama Sofera)  v Bratislave v r.1892.  
Pôsobil vo svojom rodisku,potom v Pápe,kde sa 17.12.1895 oženil s Rachel/Rosou(1.4.1874-19..),dcérou tamojšieho hlavného rabína Moše Arje Rotha(1845-1906,tento rabín,rodák z Kežmarku,pôsobil istý čas v Prešove). Vieme o ich synovi Zevovi Gustavovi a dvoch dcérach Sare/Šarlote*1897,vyd.Gross a Mirl Dvore/Matilde*1903,vyd.Reich, ktorej manžel Jechezkel/Izidor bol vnukom známeho rabína Jakoba Koppela Reicha, učenca z Vrbového, s pôsobiskom v Budapešti.Do roku 1914 pôsobí rabín Austerlitz v Šamoríne a počas toho tam bola v roku 1912 postavená pekná synagoga v historizujúcom slohu.Do Šamorína za ním aj z Bratislavy dochádzali študenti i iní poslucháči, vypočuť si jeho brilantné kázne,či prednášky. Potom odchádza na pozvanie do Miškolca. Tam sa stáva hlavným ortodoxným rabínom a Roš ha ješiva-hlavou rabínskej školy.Napísal niekoľko halachistických prác.  Jeho smrťou na jeseň v roku 1939 mu bolo dané predstihnúť pohromu II.svetovej vojny. Pochovaný je na Avašskom židovskom cintoríne v Miškolci a jeho hrob zakrýva tumba a maceva-stéla  z bieleho mramoru. V susedstve je pochovaná jeho dcéra Sara Grosz.



 
maceva rabína Austerlitza v miskolckom cintoríne


 
hrob rabína Austerlitza v Miškolci

 





                                   manželka Rachel/Rosa, foto www.geni.com




synagoga v Šamoríne z r.1912, postavená v čase pôsobenia rabína Austerlitza












1 komentár:

  1. Dobry den pan Hevera, zaujala ma hlavne posledna fotografia (samozrejme aj stranka a Vasa praca), nakolko pripravujem pamatnu knihu o fotoatelieri Németh Béláné (resp. Németh E.) fényképészeti műterme Cs.Somorján. Doteraz sa mi podarilo pozbierat 32 kabinetiek z ich tvorby. Je to moja srdcova zalezitost, nakolko som poznala osobne Vilma Kisasszony, ktorá bola dcérou pani Némethovej, a v skutocnosti fotografovala ona. Byvali v susedstve Synagogy, a mali sa velmi radi s mojimi starymi rodicmi a mojimi tetami. Ich rodina bola vystahovana v roku 1947 do Madarska, a este pred karantenou sa mi podarilo najst ich rodinny hrob v Dunabogdányi, a dat ho trosku do poriadku. Ak vlastnite tuto kabinetku alebo aj dalsie, alebo viete, kde sa nachadza original, laskavo Vas prosim o pomoc, samozrejme zbieram ich iba v digitalnej podobe. Dakujem Vam vopred za Vas odpoved.
    S pozdravom: Alzbeta Meryova, Samorin.

    OdpovedaťOdstrániť