štvrtok 14. januára 2016

MOŠE HERZFELD 1816-1872,Mezőszilas ,- rodák z Mliečna//ABRAHAM CVI-ALBERT KLEIN 1853 - 1926-Mezőszilas



  MOŠE   HERZFELD
                       1816-1872
               rabín v Szilas Bálhás/ Mezőszilas

                                (rabíni zo Žitného ostrova)


                                        

                                        maceva rabína Herzfelda(foto: Andrej Csapai)

            ABRAHAM CVI/ALBERT KLEIN
                                  1853 - 1926
                rabín v Szilas Bálhás/ Mezőszilas


                         maceva rabína Abrahama C. Kleina





                            SAMUEL KLEIN
                                  1886-1940
                     rabín z Nových Zámkov

                       

Podrobným preštudovaním Szilas Bálhášskych židovských matrík dostávame sa k ucelenejšiemu obrazu k osobe a rodine rabína Moše  Herzfelda.Rovnako je nápomocný aj materiál Magyar rabbik, ktorý nás nasmeroval na miesto, kde rabín Herzfeld 16 rokov žil,pôsobil a zomrel,ako i ďalšie matriky z jednotlivých obcí,                  kde sa pohyboval. Moše/Moritz/Moses sa narodil v roku 1816 v dedine Mliečno/ Milchdorf/Tejfalu pri Šamoríne, kde v tom čase žila prosperujúca židovská komunita. Herzfeldovci tu boli rozvetvená rodina. Základy náboženskej výchovy okrem rodiny získava i u vtedajšieho rabína Jisaschara/Salamona Beera(1758-1848). Neskôr bol žiakom Chatama Sofera v Bratislave. V druhej polovici 40.-tych rokov sa oženil s Fejgele/Fany Davidovou(1825-1879)bat Nechama  z Dunajskej Stredy. V r.1847 ich nachádzame v Bratislave, kde sa im narodila(asi prvá)dcéra Nina. V prvej polovici 50.tych rokov žijú v Mliečne a tu sa im narodili tri dcéry: Mari,Ester/Netty a Katy. Od r.1856 bol rabínom v dedine Szilas Bálhás, po novom Mezőszilas, kde strieda rabína Mosesa Chajima Hechta*1789Kosztolány, zomrelého v r.1855, vo veku 66 r.na choleru,slúžiaceho tu 36 rokov (r.1819).
Tu do rodiny pribudli ešte ďalšie štyri dietky:Leopold,Aron,Berta a Ida. V r. 1861 zomiera šesťročná dcérka Kati. Vo februári 1868 sa vydáva prvá dcéra Nina za Salamona Bentuma z Dunajskej Stredy, rabínskeho kandidáta.V Mliečne 6.novembra 1865 sobáši synovca Jakoba po bratovi Simonovi.  20. adaru druhého, teda 30.marca 1872 zomiera na obrnu rabín Moritz Herzfedl, vo veku 56 rokov. Na jeho miesto nastupuje jeho zať rabín Abraham Cvi/Albert H.Klein*29.1.1853, (ben Josef a Frumet/Fany r.Tausek)rodák z Györköny,patriaceho do žid.obce Pakš. Berie si 18.2. 1874 za manželku jeho dcéru Mari. Toto manželstvo žiaľ netrvalo dlho, lebo Mari zomiera na kŕče 2.septembra 1875. V januári 1876 sa rabín Albert Klein oženil so sestrou Mari, Ester/Netty, treťou dcérou rabína Herzfelda.V tomto manželstve sa narodili štyri deti,Marika,Berta,Mor Josef a Antal(on zomrel ako 8 mesačný).V marci(31.)1879 zomiera náhle na porážku aj manželka rabína Moritza Herzfelda, rebecin Fany Herzfeld, vo veku 54 rokov. Reťaz smutných udalostí v rodine pokračuje v januári 1883, kedy zomiera aj druhá manželka rabína Kleina, Netty na tuberkulózu. V ten istý rok sa rabín Klein žení po tretí krát a berie si najmladšiu sestru predchádzajúcich  manželiek, Ejdl/Idu(1861-1926). V tomto manželstve vieme o troch deťoch, Frida, Izor(zomrel päť mesačný)a Samuel, neskorší novozámocký hlavný rabín. Rabín Albert Klein je činný ďalej v Szillas Balhási, a tiež aj literárne, do svojej smrti na jeseň 13.tišri teda 21.9. 1926. Zomiera teda v rovnaký rok,krátko po tom ako jeho posledná manželka,ktorá zomrela v lete 5.6.1926.Po rodinných útrapách ktoré prežil, nachádza v poslednom manželstve potešenie v svojom najmladšom dieťati Samuelovi, ktorý vynikal nadanosťou. Ako spomína Židovský lexikon i životopisný materiál novozámockej obce,tento vnuk rabína Moritza Herzfelda, študoval v Berlíne a v Heidelbergu. Smichu-rabínsky titul získava v Berlíne a od r. 1909 je rabínom na prvom svojom mieste v Tuzle v Bosne. Odtiaľto prijíma pozvanie v r. 1913 do Nových Zámkov.V tento rok sa aj oženil a stal sa zaťom budapeštianskeho rabína Jechiela Herschkowitza. Prednášal aj na Jeruzalemskej univerzite ako profesor historickej geografie(1924-26). Bol  spolupracovník-dopisovateľ niekoľkých svetových odborných periodík. Samuel Klein zomiera v r.1940 v Jeruzaleme.
                                 rabín Prof.Samuel Klein
                                              (foto internet)     
           
                                                                               


Židovský cintorín v Mezöszilas bol navštívený 26.augusta 2018.Je na pravej strane pri vstupe do dediny od vedľajšej obce Dég. Je v poli a vyzerá z cesty nenápadne ako malý lesík. Zdá sa, že sa nemá oň kto starať. Je zarastený, ale nie tak, že by sa v ňom nedalo pohybovať. Stojí tam  dosť zachovaných zväčša starších náhrobkov, medzi ktorými boli nájdené aj hroby našich tu spomenutých rabínov a ich manželiek. Náhrobok rabína Herzfelda bol spadnutý textom k zemi a následne zdvihnutý a opretý o strom.Pred ním je pochovaná jeho manželka Fejgele. Ku kraju cintorína sú pochovaní manželia Kleinovci, ktorých náhrobky boli žiaľ tiež nájdené spadnuté, ale potom zdvihnuté. Na ich zadnej strane je aj text v latinke-maďarčine.
Pekne zachovaný je hrob rabína Hechta. 


                           hrob rabína Herzfelda
na maceve má spomenutú rodnú obec Milchdorf

              rebecin Fejgele Herzfeld r.David(1825-1879)


                                         Herzfeldovci

 hrob rebecin Ejdl/Ida Klein, žila 64 rokov


                                     hrob rabína Kleina





                       maceva rabína Moše Chajima Hechta 1789 - 1855

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára