pondelok 25. júla 2016

SLOMO G A N Z F R I E D 1804-1886 BREZOVICA /UŽHOROD



Š L O M O  G A N Z F R I E D
שלמה גאנצפריד בן יוסף 
 
 1804-1886      









Rodina:
Narodil sa v roku 1804 v Užhorode, rodičom Josefovi Zev Ganzfriedovi a Bilhe r.Reizman(dcéra dajana Šlomo Reizmana).Vieme o jednom súrodencovi Davidovi.Otec mu zomrel ešte v detstve v r.1812.Niekedy koncom 20.-tych rokov sa oženil s Hendl Ester r.Mardrar, dcérou Lipu Šmuela. Narodilo sa im pokiaľ je známe trinásť detí, menovite: Chana Sara(vydatá Benedikt/Benet/Binet), Chaja Edel(vyd.Fried), Aron Jakob,Jom Tov Lipman,Rebeka(vyd.Diamant, pochovaná v Pečovskej Novej Vsi), Rachel(vyd. Brody), Chaja Rivka (vyd.Scheinfeld), Manja(vyd.Klein), Malka (vyd.Eichler), Temp, Josef (rabín,pochovaný v Prešove), Zév, Frida (vyd.Klein). Najstaršia z dcér Chana Sara bola vydatá do známej rabínskej rodiny Benetovcov. Jej manželom bol rabín Geršon Wolf Benet,vnuk stupavského rabína Moše Mordechaja Beneta. Takisto ich syn Ezechliel bol rabínom v Szinervaralja. Ďalšia Ganzfriedova dcéra Rebeka, mala za manžela rabína Sabtaj/Salamona Diamanta(1815-1865) pôsobiaceho v Pečovskej Novej Vsi.


                                                          foto podobizne: internet
Pôsobenie:
Bol pokladaný za veľmi nadaného a mal veľkú podporu vtedajšieho užhorodského rabína Cvi Hirš Hellera, ktorého neskoršie pôsobisko bolo Bonyhád, kam k nemu odišiel aj mladý Ganzfried na štúdiá,kde strávil asi desať rokov. Po získaní smichy-ordinácie, sa chvíľu živil obchodom s vínom. V rokoch 1830 až 1849 vykonával už úrad rabína v Brezovici pri Lipanoch. Potom sa vrátil do rodiska, kde bol dajanom-sudcom užhorodskej kehily popri známych rabínoch Aschovcoch(otec Meir a syn Menachem)a i. Bol spisovateľom náboženskej spisby, ako zvýrazňuje aj symbol  na jeho maceve, píšuca ruka. Jedno z najznámejších jeho diel je zbierka predpisov praktickému životu Žida s názvom Kicur Šulchan Aruch, ktoré je najnovšie už preložené aj do češtiny a dostupné. Bolo podporené a dokonca odporúčané samotným Chatamom Soferom.

Rabín Ganzfried zomiera 82 ročný, 30.júla 1886, čo znamená že rok 2016, je jeho 130. ročný jahrzeit. Je pochovaný v užhorodskom cintoríne. V r. 2002 bol nad jeho hrobom postavený ohel(prístrešok), ktorý zvýrazňuje význam jeho osobnosti.



                                                                                                                                jh 




ohel z r.2002     


nový pamätník Šlomo Ganzfriedovi


hrob  Josefa Ganzfrieda v prešovskom ort. cintoríne, syna rabína Ganzfrieda z r.1913 




hrob dcéry rabína Šlomo Ganzfrieda, Rebeky Diamant (1834-1890) v cintoríne v Pečovskej Novej Vsi 
Manželka rabína Seveti/Sabtaj/Salamona Diamanta,zomrela v Prešove, pochovaná v PNV,narodila sa v Brezovici.  

 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára