utorok 2. augusta 2016

DAVID DEUTSCH 1755 - 1831 NOVÉ MESTO NAD VÁHOM



              DAVID  DEUTSCH
                     1755 - 1831

                            rabín  

                        v   NOVOM MESTE NAD VÁHOM 


                                          (Žitnoostrovskí rabíni)
                         

              nová podoba náhrobku rabína Davida Deutscha
Pochádzal zo známej dynastie Deutschovcov, v ktorej bolo mnoho rabínov. Narodil sa v Nitre 17.chešvanu/22.10.1755/6, ako syn tamojšieho rabína Menachem Mendl Deutscha(pôsobil aj v Kittze) a Rajzl. Bol vnukom Mordechaja Deutscha, hlohoveckého rabína. Za manželku mal Mirjam r.Deutsch,ktorá ho predišla len o niekoľko mesiacov skôr, toho istého roku 1831.  Štúdiá absolvoval v Prahe. Bol žiakom Meir Barbyho a Ezechiela Landaua. Na prelome 18.a 19. storočia bol už známy ako ctený gaon-učenec, ako aj  svojim dielom Ohel David. Pôsobil v meste Jemnice v Čechách /Morava (1784-90), potom vo Frauenkirchen(1790), v Dunajskej Strede(1800) a nakoniec v Novom Meste nad Váhom, od r.1810 do smrti 22.sivanu/3.júna 1831,vo veku 75 r. Zachovala sa spomienka, že ho mal vo veľkej úcte samotný veľký rabín Chatam Sofer, ktorý sa vraj po jeho pohrebe modlil pri jeho hrobe štyri hodiny. Iná, z knihy Pamäti dunajskostredskej obce od Alfreda Engela hovorí, že raz v noci dorazil do Ješivy Chatama Sofera a aby nikoho nerušil ľahol si do jedného rohu na svoj batoh a zaspal.Keď v polnočnom čase vošiel svetoznámy gaon do Ješivy a uzrel ho tam, bol šokovaný a rozčúlene hovoril svojim žiakom:,,Tóra leží na zemi a vy to nevidíte!" A nariadil pôst, ktorý sa vzťahuje na prípad upadnutia Tóry.  V súčasnej podobe starého Židovského cintorína, kedysi veľkého a pre vek-historicitu vzácneho, je v podstate jeho hrob jediným obnoveným hrobom s ohelom, o čo sa pričinilo potomstvo z cudziny.
Jeho zaťom bol Meir Asch, známy rabín z Užhorodu.
ďalšie potomstvo:prasynovec rabín Moses Löwinger(Mliečno,Vác), vnuci:rabíni Aschovci(Užhorod a okolie),rabín Moše Weiss(Zborov),rabín Menachem Mendl Kohn(Huncovce) a ď.
pravdepodobne brat a potom synovec:Cvi Hirš Deutsch,rabín v Námestove, Pinchas Deutsch rabín v Ilave

Diela: 6 zväzkové dielo-Ohel David I.(Viedeň 1822)II.časť posmrtne(Bratislava 1836) III.časť(Užhorod 1867),Výklady k Hagade Imre Jauser(Užhorod 1864),Imré Es(Mukačevo 1901)





                      ohel rabína Deutscha


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára